Logo

Het start met rijles

Dus begin snel...

Handige dingen om te weten:





Wanneer mag ik beginnen met rijles?


Je mag beginnen met rijles als je 16,5 jaar oud bent. Je mag examen doen als je 17 jaar bent.





Wat is een tussentijdse toets? ( TTT )


Een tussentijdse toets is een proefexamen, deze ziet er hetzelfde uit als het praktijkexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uit voert, krijg je een vrijstelling voor het 1e praktijkexamen, deze hoef je dan bij het praktijkexamen niet nog een keer uit te voeren. Na de tussentijdse toets vertelt de examinator waar je nog aan moet werken om je praktijkexamen te halen. Kies je voor een pakket dan zit de tussentijdse toets er automatisch bij in. Een tussentijdse toets is een onderdeel waarmee je je slagingskans veel groter maakt. Veel examinatoren zeggen dat ze graag zouden willen dat het verplicht wordt.




Hoe ziet het praktijkexamen eruit?


Een praktijexamen duurt ongeveer 45 minuten. De eerste 5 minuten bespreekt de examinator ( dat kan zowel een man als een vrouw zijn ) met jou hoe een examen eruit ziet: 35 minuten rijden, 2 bijzondere verrichtingen uitvoeren, 10 minuten op navigatie rijden, door een woonwijk, over de snelweg. Ze proberen zoveel mogelijk te bekijken of je alle verschillende onderdelen beheerst. Na het rijden krijg je de uitslag en wordt er 5 minuten nabesproken. Heb je een tussentijdse toets gedaan en een vrijstelling verdient dan hoef je de bijzondere verrichtingen in je 1e examen niet meer uit te voeren.





Gezondheidsverklaring, moet dat?


Jazeker, iedereen die voor de eerste keer een praktijkexamen wil afleggen moet een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR. Je bent als bestuurder niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid maar ook voor die van alle andere weggebruikers. Je moet volgens de wet rijgeschikt zijn. Dat betekent: niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk in staat zijn om te rijden.


In de gezondheidsverklaring stelt het CBR een aantal vragen over je gezondheid. Het CBR beslist aan de hand van je antwoorden of je rijgeschikt bent of dat er aanvullend onderzoek plaats vindt in de vorm van een bezoek aan een arts of dat er een rijtest moet worden gedaan bij het CBR.





Slagingspercentage:


Hoe weet je nou zeker of een rijschool een goed slagingspercentage heeft? Dit kun je vinden op www.cbr.nl Op de site van het CBR kun je van elke willekeurige rijschool het slagingspercentage controleren. Elk kwartaal worden deze cijfers ververst en de cijfers zijn van de afgelopen 12 maanden. Mijn slagingspercentage is op dit moment 75 % ( Landelijk slagingspercentage is 50 % )





Kan ik een rijles afzeggen?


Jazeker, maar wel 24 uur vantevoren, anders wordt deze in rekening gebracht.





Digid, wat moet ik daarmee?


Digid is een afkorting voor digitale identiteit. Met een Digid kun je je legitimeren op internet. Zo weten organisaties, in dit geval het CBR, dat ze echt met jou te maken hebben.


Als je een Digid account aanvraagt, krijg je een gebruikersnaam en een wachtwoord. Met deze codes kun je een theorie examen voor jezelf aanvragen bij het CBR. Pas als je het theorie examen hebt gehaald en een gezondheidsverklaring hebt, kan een rijschool het praktijkexamen voor je aanvragen. Om dat te kunnen doen heeft de rijschool jouw toestemming nodig. Je machtigt de rijschool via www.mijncbr.nl . Vraag aan je rijschool het juiste CBR-rijschoolnummer, met dit speciale nummer kun je de rijschool machtigen om een praktijkexamen aanvragen.





Op de site: www.cbr.nl kun je nog meer informatie vinden.